Barışçıl İletişim, Psikolog Dr. Marshall Rosenberg'in yaklaşık 50 yıldır, dünyanın birçok ülkesinde okullar açarak öğrettiği bir iletişim tekniği. Bu teknik sayesinde, konuşurken duygu ve ihtiyaçlarımı ifade ederek hayatımda neleri değiştirebileceğimi gördüm. İçindeki prensiplerden sadece aklınızda kalanları bile uygulasanız ciddi sonuçlar alacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Aşağıdaki yazı Barışçıl İletişim'i çok güzel özetliyor. Çeviri için arkadaşım Seray Okan'a teşekkürler.

Barışçıl İletişim sayesinde şimdiye kadar birçok evlilik kurtarılmış, ebeveynler çocuklarıyla yeniden ilişki kurabilir hale gelmiş, okullar ve enstitüler ise işlevlerini çok daha iyi yerine getirir hale gelmişlerdir. Saldırgan kişilerin öfkeye odaklanmasını ortadan kaldırdığı için tecavüzlerin ve cinayetlerin bile bu sayede engellendiği söylenebilir. Hem Amerika’da bir çok şehirde hem de dünyanın dört bir yanında şimdilerde Barışçıl İletişim çalışma grupları oluşturulmuş durumdadır.

BARIŞÇIL İLETİŞİMİN İLKELERİ
Barışçıl İletişim şu manevi ilkeleri temel alır:

1) Herkes kendi yaşamından sorumludur. Bu, kişinin duygularıyla, sözleriyle ve eylemleriyle ilgili sorumluluğu başkalarına yüklemek yerine kendilerinin üstlenmesi anlamına gelir. Aynı şekilde kişi, başkalarının duygularıyla, düşünceleriyle ya da hareketleriyle ilgili sorumluluğu hiç bir zaman kendi üstüne almamalıdır çünkü bu onun sorumluluğu değildir.

Devamı için kayıt olun...

Yorumlar  

#1
Merhaba Hakan bey,olaylara bir tek yönden bakmamayı ve empati kurabilmeyi uzun zamandır çok önemsiyorum,olaylar karşısında bu yönde çaba harcıyorum.
Paylaşımlarınız, defalarca okunacak ve her seferinde,daha derinleşebileceğimiz bilgiler.
Sizde bize balık tutmayı değil,en derinlerdeki hazineleri,inci tanelerini bulmamız için yardım ediyorsunuz.
Teşekkürler,sevgi ve saygılar.
Gönül
Gönül 5 Şubat 2010
#2
Hakan Bey Merhaba,

Yazınızı keyifle okudum.Teşekkür ederim.
Belgin 8 Şubat 2010
#3
öfkemi kontrol edemiyorum :sad: iletişim kurmak istiyorum ama içimdeki nefret buna engel oluyor.
hayat 26 Temmuz 2011
#4
Merhaba Hakan Bey,

Bu güzel yazıyı okuyunca biraz afalladım aslında. Çünkü benim sorunum çok fazla empati yapmak, ben bundan kurtulmak istiyorken, burada empati yapmaktan bahsediliyor. Gayriihtiyari bir şekilde, öylesine çok empati yapıyorum ki bu beni mahvediyor, hiçbirşekilde karşımdaki insanı haksız bulamıyor ve her durumda kendimi hatalı buluyorum. Bu şartlarda bu kadar empatinin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Siz bu duruma ne dersiniz?
Saygılarımla.
Elmas 26 Temmuz 2011
#5
Merhabalar Hakan Bey, yorumuma bu denli hızlı bir geri dönüş olabileceğini düşünmemiştim:-) Haklısınız yazı öfke kontrolünden bahsetmiyor ancak bizi rahatsız eden durumlarda karşı tarafla nasıl iletişime geçebileceğimizle ilgili ipuçları veriyor eğer doğru yorumladıysam.Ben oraya dahi varamıyorum:-)) Kendi içimdeki krizi karşı tarafa yansıtıp koca bir savaş çıkarıyorum.Bu yöntemi uygulamaya çalışacağım.Teşekkürler:-)
hayat 27 Temmuz 2011
#6
Hakan bey merhaba yazınızı okudum. Bunu yapmak istiyorum . Tek tek deneyerek başlasam. Mesela önce gözlem yapmayi kendime oturttum bı sure sonra da duygu taninlamaya geçsem nasıl olur?
Zeynep 20 Ocak 2020

Yorum yazmak için lütfen üye girişi yapın.